štvrtok 26. októbra 2017

Pšeno



Pšeno je veľmi dobre stráviteľná a navyše prirodzene bezlepková obilnina. Kašu zo pšena si veľmi rýchlo zamilujete vďaka jeho jemnej, mierne sladkej a jemnej chuti. Pšeno je neutrálnej povahy - takže neprekysľuje organizmus a je dobré ho podávať s ovocím :).



Ja osobne nezvládam tráviť veľa času v kuchyni (celkovo nezvládam tráviť viac ako hodinu denne domácimi prácami, ale tak to je už iná téma :D), takže vždy varím pšeno vo väčšom množstve a potom ho počas týždňa používam podľa potreby. Konkrétne overené recepty budem postupne pridávať. Takže, ako uvariť pšeno?

Ingrediencie:

  • 500g pšena
  • 1 l vody
  • 1,5 lyžičky soli
Pšeno najprv prepláchneme vo vriacej vode. Tým sa zbavíme prípadnej horkosti. Do hrnca dáme pšeno, vodu a soľ, a varíme pod pokrievkou 15-20 min. Počas varenia sa pšeno (rovnako ako ryža) nemieša, aby sa nepripálilo.

Takto uvarené pšeno je skvelým základom pre kaše (potom príprava trvá 2-5 min), ale ja ho veľmi rada používam aj na zahustenie všetkých polievok pre Tea, alebo ako rýchlu prílohu namiesto ryže. 

Ak ešte váhate, či pšeno zaradiť, tak:
 - obsahuje vysoké množstvo železa (z rastlinných zdrojov má po maku najvyšší obsah). Okrem toho z minerálnych látok je bohaté aj na horčík, draslík, kremík, fosfor, meď a zinok.
- vďaka tomu je veľmi užitočné pre stavbu kostí, kĺbov, ako aj na podporu pevnosti vlasov či nechtov.
- pšeno bolo zároveň prvou obilninou, ktorú mi pediatrička doporučila podávať Teovi ako príkrm, nakoľko mu malo pomôcť posilniť žalúdok aj svaly. Pravdou je, že moje miminko, s pôrodnou váhou 2380g, ktoré bolo po narodení tak krehké, že ani poriadne plakať nevládalo sa teraz naháňa po byte so psami, a na ihrisku je v lezení rýchlejšie ako deti o 2 mesiace staršie (náš nezbeda má teraz 9 mesiacov :))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára